()FTICE OF THE ATTORNEY (}EhﬂH&AL
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Jlm Ryan July 30, 1997

ATTORNEY GENERAL

FILE NO. 97-020

TOWNSHIPS:
Severance Pay for Township Employees

Honorable Marshall E. Douglas \
State’s Attorney, Rock Island County :
Rock Island County Courthouse

Rock Island, Illinois 61201

Dear Mr. Douglas:

I have your letter wheredn re whether a

township having fewer than five empl may provide severance

benefits, to be paid from Hul its employees. For

the reasons hereinafter f[stfated, my oPinion that the payment
of severance benefits i i stances is permissible if
such benefits yment agreement or employment
policy whic : ' ed to by the township and the employees
in advance.

Sect of the Township Code (60 ILCS 1/100-5
(West 1996)) provides:

n * * *

(a) The township board may employ
and fix the compensation of township
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employees that the board deems neces-
sary, excluding the employees of the
offices of supervisor of general assis-
tance, township collector, and township
assessor. * * *

(b) The board shall set and adopt
rules concerning all benefits available
to employees of the board if the board
employs 5 or more employees. The rules
shall include, without limitation, the
following benefits to the extent they
are applicable: insurance coverage,
compensation, overtime pay, compensa-
tory time off, holidays, vacations,

sick leave, and maternity leave.
* % %0

Employment relationships are contractual in nature, so
that the power to employ and fix the compensétion of employees
necessarily implies the authority to establish other terms and
conditions of employment including hours, leave time, and the
form, nature and time for payment of compensation. Although
subsection 100-5(b) of the Code requires that a township employ-
ing at least five employees adopt rules for the consistent
treatment of its employees, it does not limit the power of a
township employing fewer persons to provide for the terms and
conditions of employment of its employees, either individually or
collectively.

Townships are granted the authority to provide certain
types of employment benefits under specific statutes. For
example, the provision of insurance benefits is governed by
section 100-15 of the Township Code (60 ILCS 1/100-15 (West

1996)), and townships which elect to provide pension benefits
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must comply with article 7 of the Pension Code (40 ILCS 5/7-101
et seqg. (West 1996)).

In addition to applicable statutory provisions, if any,
compensation and benefits of public employees must also comply
with the constitutional requirement that public funds and prop-
erty be used only for public purposes. (I11. Const. 1970, art.
VIII, sec. 1(a).) Thus, it has been held that a payment or
allowance in excess of that which was fixed by law or contract at
the time when services were rendered, and when no further ser-
vices are contemplated, is a gift for the private benefit of the

individual, which serves no public purpose. (Porter v. Loehr

(1928), 332 Ill. 353, 361.) Under this principle, it has been
held that a terminated municipal employee could not recover
monetary compensation for accumulated but unused leave time where
no ordinance or contract provided for such compensation.
(Koudelka v. Village of Woodridge (1980), 91 Il1l. App. 3d 884,
888.) However, post-employment compensation has been permitted
where it serves an identified public purpose. Thus, public
pension programs generally have been upheld as a form of deferred

compensation to insure long, continued service. People ex rel.

Kroner v. Abbott (1916), 274 Ill. 380; McFarlane v. Hotz (1948),

401 Il1l1l. 506.
In general, therefore, it is my opinion that severance
benefits for public employees which form part of an employment

agreement or policy agreed to in advance are not prohibited; in
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such circumstances, no additional compensation is to be paid,
although the payment of compensation due under the terms of the
agreement or policy is deferred until the employment relationship
is completed. A gift or gratuity for the benefit of an employee
who will render no further service, which has not been agreed to
in advance by the parties, and to whom all compensation has been
paid in accordance with an ordinance or agreement, however, would
ordinarily not be permissible. Such a payment would constitute
nothing more than a gift of public funds, unrelated to service,
and would therefore be contrary to the purposes which the consti-
tutional prohibition serves.

Whether any proposed employment benefit serves an
appropriate purpose raises issues of fact and policy which the
township and its electors must consider in determining whether to
implement the benefit. Assuming that employeesg’ severance
benefits are agreed to in advance as part of an employment
agreement or employment policy, however, it is my opinion that a
township is not prohibited per se from providing such benefits to
its employees.

Sincerely,

JAMES E. gYANmP

ATTORNEY GENERAL




